De dansen

De Engelse Wals

De golvende beweging van de Engelse Wals om weg te zweven. Dit is ook meestal de eerste dans die bij wedstrijden wordt gedanst. Voor alle ballroom dansen geldt dat het progessieve dansen zijn. De paren maken volledig gebruik van de dansvloer. Tijdens het dansen ligt het accent op de eerste maat. Op wedstrijden duurt de Engelse Wals ca. 1,5 - 2 minuten en is de officiŽle snelheid van deze dans vastgesteld op 30 bpm. De Engelse Wals is een dans met zachte ronde bewegingen, welke door het op juiste moment van rijzen en dalen ontstaan.

Hoe leg je uit welke uitstraling hoort bij de Engelse Wals...... Tja Fred & Ginger zou een uitleg kunnen zijn. Hun romantische -welliswaar oudere - films geven goed weer welke uitstraling er bij de Engelse Wals hoort. Een melancholiek romantische sfeer met veel maanlicht en rozegeur. Dus laat je tijdens deze dans maar weg zweven op de muziek en probeer jezelf voor te stellen in de meest romantische omgeving die je je maar kan voorstellen


Tango

De Tango met haar Argentijnse achtergrond is de enige ballroom dans die niet uit Europa komt en heeft daarom een totaal andere uitstraling als de overige dansen. Voor alle ballroom dansen geldt dat het progressieve dansen zijn. De paren maken volledig gebruik van de dansvloer. Tijden het dansen ligt het accent op de eerste en de derde maat. Op wedstrijden duurt de tango ca. 1,5 - 2 minuten en is de officiŽle snelheid van deze dans gesteld op 33 bpm. De duidelijke verschillen tussen de slows en de quicks, de onverwachte lijnen en het vooral niet rijzen en dalen zijn karakteristiek voor de tango.

De Tango vereist van de dansers enige arrogantie in hun houding en uitstraling. Deze uitstraling moet natuurlijk lijken en niet verkrampt. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist zeer veel oefening. De figuren die je danst bepalen gedeeltelijk je uitstraling. Ook de danshouding verschilt lichtelijk van de andere ballroomdansen. Bij de tango staat de dame nog meer rechts van de heer (voor de dames links) en de heer staat door zijn rechterheup en de dame door haar linkerheup heen. Dit zorgt ervoor dat het rijzen en dalen voorkomen kan worden. In de Tango is het dan ook niet mogelijk om met gesloten voeten te staan.


Slow Foxtrot

Over de slow foxtrot wordt ook wel gezegd als je deze dans goed kan dansen kan je de overige ballroom dansen ook dansen. Voor alle ballroom dansen geldt dat het progressieve dansen zijn. De paren maken volledig gebruik van de dansvloer. Tijdens het dansen ligt het accent op de eerste en de derde maat. Op wedstrijden duurt de Slow Foxtrot ca 1,5 - 2 minuten en is de officiŽle snelheid van deze dans vastgesteld op 30 bpm. De Slow Foxtrot is een elegante en gracieuze dans. Met als kenmerk dat bij de body swings het lichaam eerst en niet zoals normaal de voeten eerst komen.

De Slow Foxtrot is bij de meeste dansers niet de favoriete dans. Voor de Slow Foxtrot is een goede techniek bijna een vereiste. Dit komt omdat deze dans vraagt dat je veel controle hebt over je bewegingen op de langzame maat van de muziek. Het rijzen en dalen staat ook bij deze dans centraal en draagt in hoge mate bij aan de elegantie van deze dans. De Slow Foxtrot moet je voelen en met de juiste techniek ten uitvoer brengen. Bij de Slow Foxtrot dans je van de ene kant naar de andere kant van je lichaam (Je strekt de zijkant van je lichaam helemaal op, niet alleen je arm optillen), hierdoor krijg je de glooiende beweging van deze dans. Wat vooral belangrijk is bij de Slow Foxtrot is dat je als paar ťťn bent.


Weense Wals

De Weense Wals beschikt niet over veel figuren en is een zeer oude dans, maar hij wordt nog steeds gedanst tijdens wedstrijden. Voor alle ballroom dansen geldt dat het progressieve dansen zijn. De paren maken volledig gebruik van de dansvloer. Tijdens het dansen ligt ht accent op de eerste maat. Op wedstrijden duur de Weense Wals ca. 1 - 1,5 minuut en is de officiŽle snelheid van deze dans vastgesteld op 6- bpm. Bij deze dans denkt men vaak aan vergaane tijden aan het Engelse en Oosterrijkse hof en echte balzalen. En natuurlijk niet te vergeten de sissi jurken.

De Weense Wals is een zeer inspannende dans waarbij er enkel links en rechtsom gedraaid wordt met als onderbreking de fleckerls (snelle draai op de plaats) met een check. Om duiziligheid te voorkomen kan je een vast punt in de zaal nemen waar je je op richt. Ook bij deze dans is het strekken van je kanten (je zij en ook hier weer zonder je armen op te tillen) erg belangrijk. Daarnaast is het zaak je passen goed aan elkaar aan te passen zodat je tijdens het dansen niet je partner uit balans haalt.


Quickstep

De vrolijkste dans van de ballroomdansen. Tijdens het dansen ligt het accent op de eerste en de derde maat. Op de wedstrijden duurt de Quickstep 1,5 - 2 minuten en is de officiŽle snelheid van deze dans vastgesteld op 50 bpm. Snelheid, bewegen en draaien staan centraal in de Quickstep.

De Quickstep is de enige ballroom dans waarbij beide voeten tegelijkertijd los komen van de vloer. Letterlijk dus voetjes van de vloer. Heerlijk ontspannen samen over de vloer schieten. Blij en vrolijk dat is de Quickstep. Natuurlijk vraagt het veel oefening om samen precies gelijk los te komen van de dansvloer, maar het is niet de bedoeling dat het publiek dit merkt. Het publiek moet denken: "kijk eens hoe heerlijk dat paar over de vloer zweeft, alsof het natuur is". Probeer wel een duidelijk verschil te dansen in je slows en quicks. Hierdoor krijgt men een idee dat je je nog beter over de vloer beweegt.